Corvita Dental - Fogászat Debrecen Esztétikai fogászat, Általános fogászat, Szájsebészet - Kérdésed van? Hívj MOST! +36 30 215 1037|info@corvitadental.hu

Ingyenes felmérés, tanácsadás

//Ingyenes felmérés, tanácsadás
Ingyenes felmérés, tanácsadás 2018-04-06T14:16:11+00:00

Project Description

Ingyenes felmérés, tanácsadás

A fogászati betegségek megelőzésének lehetőségeit a tökéletes szájhigiéne, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, valamint a rendszeres fogászati szűrővizsgálatok jelentik.

A fog és fogágybetegségek kialakulásának oka a fogakon és az ínyen megjelenő lerakódás.

Ezen betegségek megelőzésének jelenleg egyetlen járható útja, a lerakódások mechanikus eltávolítása, fogkefe, fogkrém és egyéb segédeszközök, pl. fogselyem, fogköztisztító kefe segítségével.

Rendelőnkben megtanítjuk Önnek az említett eszközök helyes és hatékony használatát. Lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább naponta kétszer mosson fogat. A rendszeres és alapos fogápolás csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát, ezen kívül lassítja a fogkőképződést.

A fogkő ugyanis a nyálban található ásványi anyagok foglepedékbe való lerakódásával jön létre. Ha rendszeresen és alaposan eltávolítja a lepedéket, nem, vagy sokkal lassabban alakul ki a fogkő. A kialakult fogkövet már csak fogorvos tudja eltávolítani.

Minden fog mindegyik elérhető felszínét igyekezzen alaposan megmosni.

Az ínnyel határos felületeken a fog és az íny határához a fogkefét 45 fokban illesztve, körkörös mozgással kívül és belül egyaránt. Ha körkörös mozgás helyett vízszintes irányú, oda-vissza mozgást alkalmaz, az a fog károsodásához, az úgynevezett fognyaki kopáshoz vezet, amit csak fogorvos tud helyreállítani.

Ezután következik a rágófelszín tisztítása. Azon a helyen, ahol az íny fáj, vérzik, ott még alaposabban kell mosni! Fogmosás végén ne feledkezzen meg a nyelvhát óvatos tisztításáról sem! Egy fogmosás legalább 3-5 percig tartson! Kis fejű, sűrű sörtéjű fogkefét válasszon, olyat, amelyiknek a sörtevégei egyenként lekerekítettek.

A fogak közül az ételmaradékokat és lepedéket, amit fogkefével már nem ér el a fogselyem használatával tudja eltávolítani. Minden fogköz tisztításához új, tiszta darabot használjon. Használata egyszerű kb. 50-60 cm-es darabból kössön hurkot, majd a fogselymet feszesen tartva óvatosan vezesse be a fogközbe, hogy eközben ne vágjon bele a fogínybe. A behelyezett fogselyem előre-hátra mozgatásával az ínyszéltől távolodva a rágófelszín felé könnyedén eltávolítható a lepedék.

Főétkezések között, amit fogmosás követ, lehetőleg ne fogyasszon cukros, ragacsos ételeket, italokat. Ha nincs lehetősége étkezés után azonnali fogmosásra akkor rágjon cukormentes rágógumit. Az otthoni alapos szájápolás azért fontos, mert ezzel fenntartja a két fogorvosi ellenőrzés és kezelés közötti időszakban azt a szájhigiénét, amely segít megelőzni a fogszuvasodást, a fogkő kialakulását és az ínybetegségeket.

Szájhigiéniai tanácsadás

A kiegyensúlyozott, kultúrált emberi kapcsolattartáshoz tartozik, hogy valakinek üde, egészséges legyen a lehelete. Az elhanyagolt száj (na meg a számos kellemetlen következmény) visszatetszést kelt mindenféle közösségben, legyen az a család, a baráti kör vagy akár a munkahely.

Az étkezések utáni gondos, a fogak minden zugát kitakarító, ugyanakkor az íny felsértését kerülő fogmosás – a felső fogsornál felülről lefelé, az alsónál alulról felfelé végzett fogkefemozgatással – az első szabály az egészséges szájüreg, a tiszta lehelet karbantartásához.

Hasznos segédeszköz a szájzuhany, amely minden rejtett üreget, a fogközöket képes alaposan kitisztítani, és tetszés szerint beállítható erősségű vízsugarával edzeni az érzékeny ínyt.

A lepedékes, fogkőtől sárguló, netán odvas fogak viszont „telephelyei” azoknak a baktériumoknak, amelyek az íny és a szájnyálkahártya gyulladásait kiváltják.

A rosszul illeszkedő, kopott koronák, idosek esetében a nem megfelelő vagy felületesen gondozott protézis ugyancsak lehet okozója a fájdalmas szájüregbetegségeknek.

A helyes fogmosás

A fogmosás elsődleges célja annyi lerakódást eltávolítani fogakról és a fognyakról, amennyit csak lehetséges. A fogkrém ezt a feladatot legsikeresebben a fluor és a mikroszemcsék segítségével teljesíti. Amint kibújik a baba első foga, mindennapos programmá kell váljék a reggeli és esti fogmosás, még ha kezdetben nem is hasonlít művelet a felnőttek fogmosásához. Különösen fontos, az esti lefekvés előtti tisztítás.

Alvás közben a fogakat védelmező nyál kisebb mennyiségben képződik, így a cukortartalmú lepedék sokkal tovább maradhat savas, és rontja a fogakat. Szép számban léteznek kimondottan gyermekek számára készülő fogkrémek. Kezdetben puha ruhába burkolt mutatóujjal tisztítjuk meg a gyerek fogát, és csak, amikor hozzászokik a fogtisztításhoz, akkor kezdjük el az igazi fogmosást a gyerekfogkefe segítségével.

A kisgyermekek rendszerint jó mókának tartják, ha már egészen korán maguk próbálhatják megmosni a fogukat, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell őket sokszor és türelmesen tanítani is. A gyerekek mozgása körülbelül 10 éves korukra lesz annyira ügyes, hogy tökéletesen és megbízhatóan tudják megmosni a fogukat. Addig bizony időnként meg kell nekik mutatni az utánozandó helyes mozdulatokat, és nem szabad elektromos fogkefét a kezükbe adni.

Rendszeres szűrővizsgálat

Sokak által ismert örökérvényű gondolat: “az idejében felismert kezdeti elváltozások gyógyítása egyszerűbb, jobb prognózisú feladat, mint az elhanyagolt, jelentős tünetekkel járó betegségeké.”

Optimálisan félévente érdemes fogászati szűrővizsgálatot végeztetni. A szűrővizsgálat keretében értékeljük a fogak, és az íny állapotát, továbbá ellenőrizzük a tömések és fogpótlások megfelelő voltát.

Ismertetjük Önnel az esetleges problémákat, hibákat, valamint azok kezelési lehetőségeit.

Megvizsgáljuk a szájüreg többi alkotórészét is, a daganatok korai felismerése érdekében.