Corvita Dental - Fogászat Debrecen Esztétikai fogászat, Általános fogászat, Szájsebészet - Kérdésed van? Hívj MOST! +36 30 215 1037|info@corvitadental.hu

Szájsebészeti beavatkozások

//Szájsebészeti beavatkozások
Szájsebészeti beavatkozások 2018-04-26T13:44:36+00:00

Project Description

Fog eltávolítása

A fog eltávolítása nem minden esetben egyszerű.
Ha nem lehet könnyedén hozzáférni, vagy a fognak, amelyet el kell távolítani, már nincs meg a koronai része, szájsebészeti beavatkozásra lehet szükség.

A leggyakrabban alkalmazott szájsebészeti eset a bölcsességfog kivétele.

Előfordul, hogy számfeletti fogakat is el kell távolítani, hogy a későbbiekben ne okozzanak problémát.

Ciszta eltávolítása

Gyakori szájsebészeti beavatkozás a fogászati ciszta megszüntetése. Szájsebészeti úton el kell távolítani, mert további problémához vezethet. A ciszta jelenléte és növekedése hosszú ideig nem jár fájdalommal, így leggyakrabban egy másik beavatkozással kapcsolatos röntgenfelvétel során kerül felfedezésre. A fájdalommentes állapot nem azt jelenti, hogy veszélytelen! Ha a ciszta nem kerül eltávolításra, csontpusztulás keletkezhet, a ciszta térfoglalása során a fogak is elmozdulhatnak. Fontos, hogy a kezelés minél hamarabb megtörténjen.

Gyökércsúcs resectio

Leggyakrabban a régebben gyökérkezelt fogak esetében jöhet szóba ez a sebészi eljárás. A gyökércsúcs körül kialakult krónikus gyulladás (röntgen felvételen) illetve gyökércsúcs körüli fájdalom hívhatja fel a figyelmet az adott fogra.
Oka általában a nem megfelelő gyökértömés. Előfordulhat azonban jól gyökértömött fogaknál is, a csúcsi harmadban lévő sűrű elágazások miatt, ahol jobban meg tudnak a baktériumok telepedni.
A már kialakult gyulladás gócnak tekinthető a szervezetben.

A gyökércsúcsnál található gyulladásos szövetet valamint a gyökércsúcs felső harmadát eltávolítjuk, így megtarthatóvá válik a fog.

Természetesen a beavatkozás előtt mindig mérlegelni kell mi a legjobb a páciens számára.

Frenulectomia, frenulotomia

A lenőtt ajak, nyelvfék felszabadítása műtéti úton.

Csontpótlás

Szükséges beavatkozás, ha például egy implantátum beültetése nem lehetséges, mert a csont felszívódott. Ez akkor jön létre, ha a páciens sokáig halasztgatja a fogbeültetést. A szájsebészet fejlődése lehetőséget biztosít a csontpótlásra, különböző csontpótló anyagok alkalmazására, melyeket elfogad a szervezet és azok kiválóan beépülnek.
Az arcüreg emelése
Ha nincs elegendő mennyiségű csont a felső állcsont arcüreg alatti területén akkor lehet erre az eljárásra szükség. Ilyenkor az arcüreg csontalapja kerül pótlásra. A csontpótló műtétek nem veszélyesek, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a beavatkozás és a gyógyulási idő hosszabb lehet.
Ennek függvényében lehet az implantátumokat beültetni.

Implantáció

Az implantátum egy, vagy több fog pótlására is alkalmas. Segítségével egyszerűbbé válik a fogatlanság kezelése. Az implantátumot nevezhetjük mesterséges foggyökérnek is, ami lehetővé teszi a fogpótlás rögzítését. Az implantátumok úgy funkcionálnak, mint az igazi foggyökerek a csontban. Egy, vagy több hiányzó fog nemcsak szépészeti hanem funkcionális probléma is. Felbomlik a rágás egyensúlya, akár a még meglévő fogak és a csont is károsodhat. Ezért a hiányzó fogakat érdemes implantátummal pótolni, hogy minél előbb megszűnjön a probléma.
Hogyan történik a beültetés?
A fogászati implantátum egy titániumból készült mesterséges foggyökér. A fogászati implantátumot a csontba építjük be, erre kerül az implantátum feje. Erre az implantátum fejre kerül a korona.

fogászati implantátum debrecen
fogászati implantátum debrecen
fogászati implantátum debrecen